Monday, May 21, 2012

Arthur C Clarke "Kohtumine Ramaga"

8/10

Päikesesüsteemi satub maaväline kunstlikult loodud ese, mida läheb uurima meeskond astronaute.

+ Rahulikkus, millega see tekst on kirjutatud, on mõnusalt kontrastis tekstis sisalduva põnevusega. Seda põnevust saanuks hakata rõhutama - mis oleks muutnud teksti küllaltki odavaks -, aga kuna seda ei juhtu, on tekst väga hea.
+ Teaduspõhine fiktsioon, mitte niisama ulmekas.

- Mulle oleks meeldinud vastus mõnele muule küsimusele peale "Kuidas?"
- Lohakas kirjastus. Palju näpukaid. Kõige kohutavam oli eessõna. Seda oli samas huvitav lugeda, sest keegi õpetaja oli seda pliiatsiga agaralt sodinud. Keegi oli väga vihaselt alustanud selle lugemist. "Komad! - (koolis saaks sellise kirjutuse eest "2")" on ju hea kommentaar, millele võiks järgneda raamatu lugemine.

Tähendab,
erinevalt mõnest oma teisest teosest ("Lapsepõlve lõpp") hoidub autor sensatsioonidest. Ja peamiselt on selle raamatu näol tegemist selle lõpuni mõtlemisega, millised probleemid võiksid tekkida sellises keskkonnas, nagu Rama.

Ma pigemini siiski ei usu, et on olemas sellist žanrit nagu "ulme". On teaduspõhine spekuleerimine, nagu see praegune ja "Andromeda" ja miks mitte ka näiteks "Jurassic Park", milles on ka põneviku sugemeid. Kuid panna seda praegust näiteks ühte patta Düüniga on küll viimane rumalus.

"Ulme" pole minu meelest mitte žanr, vaid keskkond võiteisiti alus, milles kõik võiks toimida. Kuid mitte žanr. Žanr on komöödia või põnevik näiteks või draama või mis iganes. Kõige laiemas plaanis. Ulme on minu meelest midagi muud, millesse saab erinevaid žanre toimima panna.

No comments:

Post a Comment